Szőlőfajták

Tokaj-Hegyalján ma már nem a mennyiségi, hanem a minőségi szőlőtermesztés a cél. A szigorú szabályokhoz kötött szőlőtermelés és borkészítés alapelveit, a borvidékre jellemző termékleírásokat a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának Rendtartása5 tartalmazza. A jelenleg 8 hegyközséget tömörítő szervezet egyik legfőbb tevékenysége az eredet- és minőségvédelmi szabályok betartatása.

A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő. Furmint: A borvidék 50 százalékát kitevő jellegzetes magyar szőlőfajta. Bőtermő. Fürtje középnagy, bogyói nagyok, vastag héjúak. Későn érik, jól aszúsodik. Borának sav- és extrakt tartalma nagy, illata közepes, zamata karakteres.